Gezonde Huisdiervoeding
Het voedsel dat uw huisdier eet speelt een zeer belangrijke rol bij zijn of haar algemene gezondheid en welbevinden. Een kwalitatief hoogwaardig en goed uitgebalanceerd dieet vormt in iedere levensfase een belangrijk onderdeel van een actief en gezond huisdierenleven. Door de voeding van uw huisdier aan te passen aan zijn of haar specifieke behoeften wordt het risico op aandoeningen als overgewicht, suikerziekte, hartaandoeningen, ademhalings- en bewegingsproblemen aanzienlijk verkleind.
Echter wat is dan de juiste voeding voor mijn huisdier ?
Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden moet gekeken worden naar:
- diersoort: een kat is van nature een echte carnivoor en kan i.t.t. de hond enkele aminozuren niet zelf aanmaken.
- leeftijd: iedere leeftijdsfase heeft zijn eigen specifieke voedingsbehoefte.
- lichaamsgrootte: tussen grote en kleine dieren is er zowel in de gevoeligheid voor aandoeningen als in de bouw en werking van het lichaam een duidelijk verschil.
- dracht of castratie: dit laatste verlaagt de energiebehoefte en laat eetlust toenemen.
- activiteitsniveau: een actief dier heeft een hogere energiebehoefte.
- specifieke gevoeligheid van uw huisdier: aanleg overgewicht dan wel medische problemen.
- persoonlijke wensen van u als eigenaar: wilt u graag brokken geven dan wel liever vers vlees.
Wat is beter brok of vers vlees ?
In wezen is er geen slechte of beste keuze. Wel moet bedacht worden dat bij het voeren van vers vlees dit echt rauw is en dus kan bederven. Bovendien scheidt het merendeel van de dieren de via de rauwe voeding opgenomen bacteriën ook weer via de ontlasting uit. Dit kan een risico vormen voor gevoelige eigenaren (jonge kinderen, mensen met een verminderde afweer). Hygiëne is dus zeer belangrijk! Zowel qua brokken als qua vers vlees zijn er A en B merken op de markt. Van echt slechte voeding is vrijwel nooit meer sprake. Wel zijn er onderlinge kwaliteitsverschillen die zich kenmerken door een verschil in:
- verteerbaarheid:
Op de ene voeding zal uw huisdier veel meer ontlasting produceren dan op een andere (kwalitatief beter verteerbare voeding). Dit houdt in dat hij van de kwalitatief betere voeding vaak ook een minder grote portie nodig heeft en u dus langer met een bepaalde hoeveelheid voer toe komt.
TIP: vergelijkt u voeders onderling, kijk dan voor een kostenvergelijking naar de kostprijs per dag en niet naar de prijs per kilogram voer.
- de uiterlijke gezondheidstoestand van uw huisdier:
De huid en vacht weerspiegelen de gezondheid van uw huisdier. Een tekort aan specifieke voedingsstoffen kan leiden tot haaruitval, vertraagde vachtgroei, doffe en breekbare vacht of kleurveranderingen.
Hoe weet ik wat de juiste hoeveelheid voeding voor mijn huisdier is?
Alle huisdieren hebben voor hun grootte en ras een ideaal gewicht. Bij een juiste conditie van uw huisdier zijn de ribben goed voelbaar, maar net niet zichtbaar en is er sprake van een duidelijke taille. Mocht dit niet het geval zijn dan moet de hoeveelheid voeding worden aangepast of worden overgegaan naar een dieet met aangepaste calorie- en vezelgehalten. Onze paraveterinair Anniek maakt graag kosteloos met u een afspraak om uw huisdier te begeleiden naar het juiste gewicht.
Hoe schakel ik over naar de voeding van mijn keuze ?
Mocht u besluiten uw huisdier over te schakelen op een beter passende voeding, dan is het belangrijk dat u deze verandering langzaam door voert. De darmflora heeft namelijk tijd nodig om zich aan de nieuwe voeding aan te passen. Een te snelle overgang kan leiden tot een onvolledige vertering en uiteindelijk diarree. Voor een soepele probleemloze overgang wordt een periode van 7 dagen aangeraden:
- dag 1-2: 75% huidige voeding + 25% nieuwe voeding
- dag 3-4: 50% huidige voeding + 50% nieuwe voeding
- dag 5-6: 25% huidige voeding + 75% nieuwe voeding
- dag 7 en volgende: 100% nieuwe voeding
Hulp bij het maken van de juiste voedingskeuze
Wij bezitten de kennis om u en uw huisdier in iedere levensfase te helpen bij het maken van de juiste voedingskeuze. Vraag vrijblijvend naar passend advies door paraveterinair Anniek!