Euthanasie bij uw huisdier

 

Eén van de moeilijkste – zo niet de aller moeilijkste – beslissingen in het leven, is die over leven en dood. Zeker als deze beslissing betrekking heeft op een ander levend wezen waar je veel om geeft.

Het is dan ook heel menselijk dat als je ziet dat het minder goed gaat met je huisdier, je wilt voorkomen dat deze lijdt, dat heeft hij niet verdiend. 

Ook is het natuurlijk dat er dan twijfel ontstaat: ’Wanneer doe je er goed aan, wanneer is het moment daar om te kiezen voor euthanasie. Is dat als hij pijn krijgt?'   Maar hoe merk je dat als eigenaar.

Bovendien kunnen niet alleen pijn, maar ook zaken als verwarring, continue angst dan wel een uitzichtloze ongeneeslijke ziekte de kwaliteit van leven enorm verminderen en aanleiding zijn om euthanasie te overwegen. 

 

 

Graag willen wij u bij staan in dit voor u als huisdierenbaasje lastige traject.

 

Euthanasie door de dierenarts op de praktijk
Net als bij een gewoon consult kunt u voor een euthanasie een afspraak maken op de praktijk. Is de hele ziektegeschiedenis van uw dier bekend dan wordt deze afspraak liefst bij uw behandelend dierenarts ingepland. In elk ander geval wordt er altijd eerst een afspraak bij één van onze dierenartsen gemaakt, om samen met u, de situatie te beoordelen en te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Het komt namelijk voor dat er toch behandelingsopties zijn, waar u zelf niet aan had gedacht. Als er uiteindelijk besloten wordt tot euthanasie dan gebruiken we hier bij voorkeur een aparte hiervoor ingerichte ruimte voor, waar u in alle rust afscheid van u huisdier kunt nemen.

 

Euthanasie door de dierenarts aan huis
Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de euthanasie van hun huisdier ook thuis kan plaatsvinden. Dit kan voor uw huisdier prettiger zijn wanneer het erg ziek is, niet meer zo mobiel is of gewoon erg gespannen of angstig is op de praktijk. Ook voor u zelf kan het de voorkeur hebben om dit laatste moment niet op de praktijk maar in de vertrouwde huiselijke omgeving te beleven.

 

De euthanasie
De dierenarts zal altijd eerst een injectie geven dat vergelijkbaar is met een lichte slaap. Deze injectie krijgt het dier vaak in een spier, maar soms wordt er gekozen voor een bloedvat. Het duurt ongeveer 5 tot 10 minuten voordat uw huisdier slaapt. Meestal laat de dierenarts u nu even alleen, maar als u dit prettiger vindt dan kunnen we ook bij u blijven. Daarna volgt een tweede injectie zodat uw huisdier in een diepe slaap komt.

Als uw huisdier in diepe slaap is, is het tijd voor de laatste injectie. Meestal wordt deze in een bloedvat gegeven. Maar bij kleinere dieren of dieren in een erg slechte conditie lukt dit niet altijd en wordt deze prik in het hart gegeven. De meeste dieren slapen heel rustig in. Soms worden spiertrillingen gezien en haalt het dier nog een keer diep adem. Dit zijn reflexen van het lichaam, waar uw huisdier niets meer van merkt. De meeste dieren hebben hun ogen open als ze zijn overleden. De dierenarts zal naar het hart luisteren en bevestigen dat het dier overleden is. U kunt hierna zoveel tijd nemen als u wilt om afscheid te nemen van uw huisdier. Ook vinden wij het niet vreemd als u bijvoorbeeld een beetje haar mee wilt nemen of nog foto’s maakt.

 

De mogelijkheden na overlijden
U kunt uit verschillende mogelijkheden kiezen wat betreft het lichaam van uw huisdier::

1 – Het huisdierencrematorium/begraafplaats
Net als bij mensen kunnen dieren gecremeerd of begraven worden. U kunt uw huisdier zelf naar het crematorium / de begraafplaats brengen of wij kunnen het vervoer voor u regelen. Kiest u voor crematie dan kan uw huisdier individueel of met andere dieren samen worden gecremeerd. In het laatste geval worden de resten uitgestrooid door het crematorium op een daartoe bestemd veldje. In het eerste geval kunt u, als u dat wilt, de as terugkrijgen. Er zijn daarvoor zelfs speciale urnen. Voor meer informatie verwijzen we naar de website van Dierenbegraafplaats en dierencrematorium D.U.C. www.ducamsterdam.nl

2 – Meenemen naar huis en zelf begraven
Hoewel het per gemeente verschilt mag u huisdieren thuis begraven in uw eigen tuin.

 

Uw hond uitschrijven bij de gemeente
Als uw huisdier een hond is dan betaalt u ieder jaar hondenbelasting aan de gemeente. U krijgt van ons bij het overlijden van de hond een euthanasieverklaring, zodat u deze kunt laten uitschrijven.