Dementie
Wat is dementie ?
Dementie is de naam die we geven aan het verminderd functioneren van dieren als gevolg van hersenveroudering. De gemiddelde leeftijd van dieren neemt door betere verzorging, voeding en diergeneeskundige zorg toe, en daardoor zien wij dementie in de praktijk steeds vaker.
Met het ouder worden van een dier hopen zich stoffen in de hersenen op die zenuwschade geven. Aan de andere kant nemen de beschermende processen in de hersencellen (waarbij anti-oxidanten een belangrijke rol spelen) juist af. Hierdoor gaan hersencellen kapot, met functieverlies als gevolg.
Wat zijn de klachten ?
De meest voorkomende verschijnselen die kunnen passen bij dementie zijn:
- Minder reageren op prikkels, zoals geroepen worden door de eigenaar
- Langzaam leren
- Veranderingen in het sociale gedrag zoals niet meer begroeten, minder spelen en meer of juist minder aandacht vragen
- Honden die niet meer aangeven dat ze uitgelaten moeten worden en onzindelijkheid
- Meer nacht activiteit (blaffen of miauwen, rondlopen) en overdag meer slapen
- Veranderingen in eetlust en hoeveelheid drinken
- De weg kwijt zijn in bekende omgeving: de voerbak of kattenbak niet kunnen vinden, zich vastlopen in een hoek
- Doelloos rondlopen of staren
- Plotseling niet meer alleen kunnen zijn
- Angstig gedrag en paniekaanvallen in bekende situaties (soms zonder duidelijke aanleiding)
Hoe wordt de diagnose gesteld ?
Er is geen onderzoek waarmee de diagnose dementie gesteld kan worden. De waarschijnlijke diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen en door andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Er zijn namelijk ook veel ziektes die bij oudere dieren voorkomen die bovengenoemde klachten kunnen geven bijvoorbeeld lever-, nier- en schildklierafwijkingen. Het is dan ook belangrijk een dier met deze klachten lichamelijk te onderzoeken en bloed- en urine onderzoek te doen, voordat er van uit wordt gegaan dat het dier dement is.
Wat zijn de behandelmogelijkheden ?
Er zijn geen medicijnen die de ontstane hersenveroudering helemaal ongedaan kunnen maken. Wel zijn er mogelijkheden om met het eten stoffen te supplementeren die het proces kunnen vertragen en de hersenfunctie kunnen verbeteren (o.a. anti-oxidanten, omega-3 - / omega-6 vetzuren, vitamines). Ook zijn er medicijnen beschikbaar die goede effecten hebben.
Naast medicijnen is het belangrijk om demente dieren zoveel mogelijk regelmaat te bieden. Verder moet u proberen het dier actief te houden door veel te spelen en omgevingsverrijking toe te passen. Is er sprake van angstig gedrag dan kunnen hiervoor medicijnen gegeven worden.