Voeding en verzorging
Voeding
Door het korte maagdarmkanaal en de snelle passagetijd is de opname van voedingsstoffen véél minder efficiënt dan bij andere carnivoren zoals de hond en de kat. Hierdoor hebben ze behoefte aan een kwalitatief beter voedsel met een hoog eiwit- en vetgehalte van dierlijke oorsprong en een zo laag mogelijk koolhydraat- en vezelgehalte. Fretten kunnen het best continue voedsel tot hun beschikking hebben.
Fretten stellen dus hoge eisen aan hun dieet. Gewoon kattenvoer alleen is niet goed genoeg. Fretten verdragen koolhydraten niet zo goed, dit betekent dat rozijnen eigenlijk niet thuishoren in het menu van de fret. Ook vezels zijn niet geschikt voor de frettenbuik. Melkprodukten worden door fretten niet verdragen. Fruit en groenten worden niet verteerd. De aanwezigheid zal de voedingswaarde van het voedsel verlagen. Grote ingeslikte stukken kunnen obstipatie veroorzaken. Fretten hebben echter (helaas) wel een smaakvoorkeur voor suikers, groenten en fruit. Hoogwaardige dierlijke eiwitten en vet zijn de beste voedingsbronnen. Plantaardige eiwitten (in granen of soya) zijn weliswaar een stuk goedkoper, maar worden slecht verteerd door de fret. De aanwezigheid van veel plantaardige eiwitten kan leiden tot de vorming van blaasgruis, een slechte huid en vacht en een slechte groei van pups. Op latere leeftijd kan het leiden tot chronische maag-darmklachten. Aan de aanwezigheid van een kleine hoeveelheid plantaardige eiwitten in brokvoeding valt niet te ontkomen, die zijn nodig om het voer als brokjes te kunnen produceren. De fret heeft slechts behoefte aan heel weinig en goed verteerbare koolhydraten. In voeding gebaseerd op plantaardige eiwitten zitten veel meer koolhydraten dan in voeding op basis van vleeseiwitten. Een overmaat aan koolhydraten stimuleert de alvleesklier tot een hogere productie van insuline. Deze verhoogde productie kan bij een jarenlange overstimulatie leiden tot de vorming van insulinomen op latere leeftijd.
Water moet altijd beschikbaar zijn.
Verzorging
Oren
Normaal gezien moet u de oren van uw fret weinig schoonmaken. Soms kan de fret last hebben van een ongewenste bezoeker in zijn oor, namelijk de oormijt. De oormijt is een zeer kleine parasiet die in de oren van dieren leven. Ze kunnen schade aan de gehoorgang veroorzaken en uw fret kan daardoor last hebben van een oorontsteking. Door die oorontsteking kan het trommelvlies beschadigd worden met een middenoorontsteking tot gevolg. Wanneer ook het middenoor ontstoken is moet snel ingegrepen worden om blijvende schade te voorkomen.
Enkele aanwijzingen van oormijt kunnen zijn:
– De oren van uw fret stinken
– Uw fret heeft pijn aan de oren
– Er ontstaan bruine tot zwarte korsten in of rond de oren
– Uw fret krabt regelmatig aan de oren
Nagels
De nagels moeten regelmatig geknipt worden, anders kan uw fretje zich bezeren of ergens aan vast komen te zitten. Het bloedvat is duidelijk zichtbaar in de nagel, u dient er tenminste 2mm vandaan te blijven. U kunt de nageltjes knippen als uw fret slaapt of hem afleiden met wat lekkers.
Gebit
Als fretten geboren worden zijn ze tandloos. Na twee weken komen hun melktandjes uit. Als de fret rond de zeven weken oud is komen de blijvende tanden uit, dan heeft de pup tijdelijk twee rijen tanden. De tanden van fretten zijn gemaakt om te verscheuren en met hun hoektanden kunnen ze hun prooi stevig vasthouden. Doordat fretten meestal brokjes eten kunnen er soms stukjes van de hoektand afbreken. Als de fret veel zachte voeding eet kan ook tandsteen ontstaan. Dit kan de dierenarts makkelijk verwijderen.
Vacht
De vacht van een fret bestaat uit een dikke ondervacht met daarop lange dekharen. Tweemaal per jaar, in het voor en najaar vindt de rui plaats. Een fret is meestal donkerder in de zomer dan in de winter. Probeer tijdens de rui zoveel mogelijk losse haren te verwijderen door de fret dagelijks even te kammen. Tijdens de rui is de kans op haarballen groter en kan uw fret ook last hebben van jeuk. Als uw fret in het voor- of najaar een kale staart krijgt is er meestal niets aan de hand. Normaal gezien groeit het haar na een tijdje gewoon terug. Als uw fret op een andere plaats kaal wordt moet u de dierenarts raadplegen.
Fretten hoeven eigenlijk niet gewassen te worden. Hoe meer men een fret wast hoe meer huidvet ze produceren en hoe meer ze stinken. Sommige fretten houden er van om samen te douchen met hun baasje of zwemmen graag. Zolang dit met gewoon water gebeurt is daar niets mis mee.
De anaalklieren van de fret zijn welbekende geurklieren die gebruikt worden als fretten heel opgewonden zijn of zich bedreigd voelen. Het verwijderen van de anaalklieren is onzinnig wanneer het gaat om de geur van de fretten te beperken. Beter is het om de mannetjes te castreren als ze erg sterk ruiken.
Fretten kunnen ook last hebben van vlooien en teken. Controleer regelmatig de vacht.