Voeding pup

Regelmatig bezoeken ons op het spreekuur trotse nieuwe hondeneigenaren voor de puppyvaccinaties met veel vragen over onder meer het beste voer voor hun pup. Vandaar aandacht voor deze vraagstelling.

Energie-gehalte

Het is belangrijk te beseffen dat de jonge hond, een zeer sterke groei doormaakt en vooral in de eerste 6 maanden.  Door deze explosieve groei heeft de pup een tweemaal zo grote energiebehoefte dan een volwassen hond van hetzelfde gewicht. Daarentegen heeft de pup echter nog maar een beperkte maaginhoud. Om er toch voldoende energie in te krijgen zal het duidelijk zijn dat een puppy­voer dus een hoog energiegehalte moet hebben, smakelijk moet zijn en gemakke­lijk verteerbaar (opname door het maag-darmkanaal). Bovendien moet het (3 tot) 4 maal per dag verstrekt worden, omdat de nog kleine maag niet al het voedsel in één keer kan bevatten.

Eiwitten

Het voer voor de pup moet een hoger gehalte aan hoogwaardige eiwitten hebben noodzakelijk voor de opbouw van het lichaam. Dit heeft in tegenstelling tot wat wel eens beweerd wordt géén schadelijk effect op de skeletontwikkeling.

Calcium

Een vergrote kans op allerlei skeletafwijkingen treedt wel op als een pup een te hoog gehalte aan calcium (‘Kalk’) en/of een te grote hoeveelheid voer krijgt. Men geeft onherroepelijk teveel calcium wanneer men een mineralen-preparaat toevoegt aan een al uitgebalanceerd (‘compleet’) voer. Dit geldt des te meer wanneer dit voer geen puppyvoer is, maar voer voor de volwassen hond, waarin toch al meer calcium in verhouding tot het energie-gehalte zit.

Hoeveelheid

Wat betreft het geven van te grote hoeveelheden geldt dat een pup nooit te dik mag worden, dus wanneer dit lijkt te gebeuren moet er minder voer gegeven worden. Over het algemeen kunt u zich houden aan de richtlijn op de verpakking. Hierbij dient wel bedacht te worden dat het om een richtlijn gaat die over het algemeen aan de hoge kant (!) is. De hoeveelheid is uiteraard ook afhankelijk van de activiteit van de pup, dat per ras en individu sterk kan verschillen. Pas dus altijd de hoeveelheid aan op de conditie van de hond (‘ribben goed voelbaar maar niet zichtbaar’).

Daar één en ander toch al ingewikkeld genoeg is, is ons algemene advies:

  •  Tot de pup 90% van het uiteindelijk volwassen lichaamsgewicht bereikt heeft (op 6-11 maanden leeftijd d.i. afhankelijk van het ras) volledig puppyvoer van een hoge kwaliteit (o.a. Baby dog HPM Virbac) geven. Hierin zit alles wat de pup nodig heeft en wilt U toch iets meer variatie (voor de hond niet echt noodzakelijk) dan nog moet minstens 80% van het voer uit volledig puppyvoer bestaan. 
  • Aanvankelijk 4 x per dag voeren tot 4 maanden leeftijd daarna 3 x per dag tot 7 maanden leeftijd daarna 2 x  per dag. 
  • Voerwisselingen dienen altijd geleidelijk (minimaal 7 dagen) plaats te vinden (beetje bij beetje vermengen). Dus ook als de pup aanvankelijk op een ingewikkeld menu staat, op het moment dat u het hondje aanschaft toch geleidelijk overschakelen.