Castratie teef
Loopsheid
De teef wordt voor het eerst loops wanneer zij tussen de 6 en 18 maanden oud is. De meeste honden zijn dit 2 keer per jaar met 6 maanden tussentijd. Een gemiddelde loopsheid duurt iets minder dan 3 weken. Wanneer de teef loops is heeft zij bloederige uitvloeiing. De mate waarin verschilt echter sterk per hond. Tijdens de loopsheid is de teef enkele dagen vruchtbaar waarbij de meest vruchtbare periode zich meestal ergens in de tweede helft van de loopsheid bevindt.
Soms kan de teef – hoewel zij niet gedekt is – ongeveer 6 tot 8 weken na de loopsheid toch verschijnselen van drachtigheid vertonen. Ze bouwt een nest, vertoont ongewoon gedrag en de tepels geven melk. Wanneer deze schijnzwangerschap de teef sterk beïnvloedt, kan een medicamenteuze behandeling noodzakelijk zijn.
De cyclus bij de teef is zodanig dat in de tijd tussen 2 loopsheden de hoeveelheid progesteron in het lichaam hoog blijft. Dit in de eierstokken geproduceerde hormoon kan op termijn aanleiding geven tot het ontwikkelen van een baarmoederontsteking, melkkliertumoren en suikerziekte.
Preventie
Om bovengenoemde redenen (het optreden van loopsheid, schijnzwangerschap, baarmoederontsteking, melkkliertumoren, suikerziekte) worden veel teven gecastreerd. Schijnzwangerschap en baarmoederontsteking zijn dan uitgesloten, er is geen loopsheid meer en als de castratie vroeg (in ieder geval vóór de tweede loopsheid) uitgevoerd wordt, is er aanmerkelijk minder kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren.
Castratie
Op de dag van operatie wordt de hond nuchter gebracht, waarna ze later dezelfde dag weer naar huis toe mag. Bij de castratie worden via een snede in het midden van de buik, de beide eierstokken en baarmoeder verwijderd. De meeste teefjes zijn na enkele dagen weer goed fit, maar moeten de eerste tijd nog wel rustig gehouden worden tot de wond volledig genezen is.
Leeftijd
Wat betreft de leeftijd waarop uw teef het best gecastreerd kan worden, adviseren wij u om dit in ieder geval vóór de tweede loopsheid te laten doen.
Nadelen
- Doordat na castratie het vrouwelijke hormoon wegvalt, wordt de stofwisseling van de teef trager. Wordt hier onvoldoende op gelet, dan kan de teef vrij gemakkelijk in gewicht toenemen. Het is daarom zeer belangrijk om de hond na castratie 5 tot 10% minder voer óf een light-voer te geven.
- In sommige gevallen kan bij gecastreerde honden urine-incontinentie optreden. Dit is gelukkig goed te behandelen met medicijnen. Hormonen hebben een belangrijke invloed op het gedrag van honden. Hoewel de meeste teefjes na castratie niet van karakter zullen veranderen, worden sommigen na de castratie rustiger en aanhankelijker, maar andere juist feller en soms agressiever.
- Soms zien we dat castratie kan leiden tot een dunnere, doffere vacht. Met name bij langharige rassen (zoals de Ierse Setter en de Cocker Spaniel).